In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

molnartalalkozoNemzetközi Molnártalálkozó nevű rendezvényünkkel nem kisebb dologra vállalkozunk, mint egy rövid időutazás keretében bemutatni a régi molnárok munkáját, életmódját, és a rájuk jellemző gasztronómiai érdekességeket. Mindezt úgy, hogy a résztvevő országok, tájegységek gazdag kontrasztjaival, vagy épp hasonlóságaival ismerkedhessenek meg az érdeklődők. A rendezvényen versenyző csapatok öltözetét, bemutatkozásuk ötletességét és az általuk elkészített ételeket, valamint az erőpróbáló ügyességi versenyen elért eredményt, független zsűri értékeli.
A rendezvény időpontjául azért választottuk a május 16.-hoz legközelebbi hétvégét, mert a szakmai szokáshagyományok közül, a vízimolnárok Nepomuki Szent János napjához (május 16.) fűződő ünnepsége a legismertebb.
Ezzel a rendezvénnyel a kézműves mesterségek és egy kihalóban lévő szakma méltóságát szeretnénk visszaadni, építve az európai tradíciókra, ahol egy-egy mesterséget még ma is, generációról generációra tovább örökítenek.
Ennek eklatáns példája Joseph Ljavina úr, aki Katalóniából már nem először vesz részt ezen a rendezvényen előadóként, és aki ma is egy működő, az 1200-as években épült vízimalomban él, és minden felmenője a XV. századig molnár.
A Nemzetközi Molnártalálkozó nyolcadik éve kerül megrendezésre Túristvándiban. Településünk, egy Európában egyedülálló ipartörténeti műemlék vízimalommal rendelkezik, ami jelenlegi formáját Mária Terézia korában nyerte el, és a mai napig működőképes.
A rendezvény, a vízimalom udvarában kerül megvalósításra.
A VIII. Nemzetközi Molnártalálkozó szervezésében és lebonyolításában részt vesz a MÉTE (Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület) Malomipari Szakosztálya, a Magyar Molinológiai Társaság, és a Túristvándiért Nonprofit Közhasznú KFT.


Katalan

halaszlefozoA Nemzetközi Halászléfőző Verseny másfél évtizede kerül évente megrendezésre Túristvándiban, a Túr folyó partján, csodálatos természeti környezetben. A rendezvény jellegét, színvonalát, annak programjait, úgy próbáljuk évek óta megőrizni, illetve fejleszteni, hogy a település számára a kulturális értékek összegyűjtésében és megóvásában minél nagyobb vonzerőt biztosítson.
Rendezvényünkre az elmúlt években töretlen az érdeklődés. A Túristvándiban megrendezett halászléfőző verseny nem csupán gasztronómiai, hanem a szatmári hagyományokat átfogóan és összeszedetten bemutató rendezvény. A főzőverseny megadja a nap alaphangulatát, de halászleven kívül számos különleges szabadtűzi halétel és a tájegységre jellemző hagyományos népi étel elkészítése kerül bemutatásra, illetve kóstoltatásra. A rendezvény során, a gasztronómián túl, az idelátogató vendégek a még élő, idős mesterek révén megismerkedhetnek olyan ősi mesterségekkel, amik mára már kihaltak.
Munkaközben láthatnak kádárt, kerékgyártót, kovácsot, akiknek szerszámait kipróbálhatják, s ugyanígy megismerhetik a szövés fonás szatmári hagyományait, motívumait.
Rendezvényünknek fontos programeleme a halászati bemutató. A szatmári tájegység vizekben és halban mindig gazdag része volt az országnak. A Túr folyón a halászati tevékenységnek mély gyökerei és hagyományai vannak. Makay Béla, aki országosan elismert gyógynövényszakértő, sok éven át gyűjtötte Túristvándi és Szatmár néprajzi értékeit. Az általa összegyűjtött, illetve rekonstruált halászati eszközökkel történik minden évben a halászati bemutató. A bemutató során a közönség, a gyakorlatban láthatja eleink milyen eszközökkel, és hogyan halásztak a Túron. Az eszközök a bemutató előtt és után, egy autentikusan berendezett halászkunyhó körül vannak elhelyezve, ahol Béla bácsi, ízes szatmári beszéddel szívesen válaszol a feltett kérdésekre és segítőivel a hálókötés tudományát is bemutatják. A szatmári népzene és néptánc kultúra, számunkra és Magyarország számára olyan kincs, amit őrizni és ápolni kell. Ezért a rendezvényt kísérő kulturális programok során, neves előadóművészek segítségével mutatjuk be Szatmár népzenei és néptánc hagyományait.

l 01